Ranglijst Christenvervolging 2021: Drie belangrijke trends

Dagelijks leven13 januari 2021 Redactie
Indiase vrouw

Vandaag brengt Open Doors de Ranglijst Christenvervolging 2021 naar buiten. De organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, ziet verschillende trends met betrekking tot christenvervolging. CIP.nl licht drie opvallende trends uit die hieronder verder beschreven worden.

Geweld in sub-Sahara Afrika neemt toe
Een steeds groter gedeelte van Afrika gaat gebukt onder islamitisch geweld. De positie van christenen komt dan ook steeds meer onder druk te staan. Die ontwikkeling is al jaren gaande. Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling vertelde in 2019 al tegenover CIP.nl dat geweld tegen christen in Afrika steeds meer voorkwam. Hij erkende dat de radicale islam zich als een olievlek verspreid over die regio. Het toenemde geweld in Afrika en het onbreken van ophef daarover in de Westerse wereld leidde ertoe dat CIP-redacteur Patrick Simons zich in een column afvroeg of Black Lives Matter alleen geldt voor zwarte mensen in de Westerse wereld. Lees deze column hier. 

Tussen april en augustus 2020 werden er in Nigeria meer dan 35oo christenen gedood. 

En het geweld lijkt alleen maar meer geworden. Open Doors stelt dat christenen in sub-Sahara Afrika tot 30 procent meer geweld ondervonden dan het jaar ervoor. Nigeria is één van de gevaarlijkste landen voor christenen. In een jaar tijd werden honderden christelijke dorpen bezet, geplunderd en soms zelfs uitgeroeid door de islamitische Fulani-herders. Abubakar Shekau, de leider van terroristische organisatie Boko Haram, maakt misbruik van het overheidsfalen in Noord-Nigeria en zet samenwerkingsverbanden op tussen zijn groep, Fulani-herders en criminele bendes. Tussen april en augustus 2020 werden er in Nigeria meer dan 3500 christenen gedood.

Boko Haram heeft zich ook gevestigd in Kameroen. Hier vonden in een jaar tijd 400 gewelddadige incidenten plaats. Dat is een stijging van maar liefst 90 procent. Ook in andere landen in de regio neemt het geweld snel toe. In landen als Burkina Faso, Mali en Niger worden er aanvallen gemeld op lokale christenen. Door de lockdown die in sommige landen geldt vanwege het coronavirus, worden Afrikaanse christenen een nog gemakkelijker doelwit. In Mali worden ook westerse christenen gegijzeld en vermoord.

In het oosten van Afrika is het vooral de Islamitische Staat die christenen onderdrukt en aanvalt. In landen als Mozambique en Tanzania worden christelijke dorpen aangevallen. In Cabo Delgado, een noordelijke provincie in Mozambique, vonden sinds 2017 meer dan zeshonderd aanvallen plaats op christelijke doelwitten waarbij 1150 doden zijn gevallen.

Verder neemt het geweld ook toe in de Democratische Republiek Congo (DRC). De islamitische terreurgroep Allied Democratic Forces (ADF) heeft zich hier gevestigd in de provincie Noord-Kivu en heeft daar vrijwel de volledige controle gekregen. De christenen die daar wonen worden intensief vervolgd. Klinieken en scholen die door christenen werden geleid, werden aangevallen en kerken verbrand. Ook vermoordde de islamitische groepering meerdere gemeenschapsleiders. Sinds begin 2019 werden er door ADF meer dan 1000 burgers in DRC gedood. Ook wordt de organisatie volgens een rapport van de VN verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

China herschrijft Bijbel en controleert christenen intensief
Elders op de wereld worden christenen op een heel andere manier vervolgd. In China betalen christenen een hoge prijs voor de wijze waarop COVID-19 wordt bestreden. Er is sprake van surveillancemiddelen die binnenshuis toezicht houden, online, en offline interactie volgen en zelfs hun gezichten in de openbare veiligheidsdatabase scannen. Ze worden volledig gecontroleerd, ook op “loyaliteit” en eventuele onvrede over het communistische geloof. Bij alle door de staat goedgekeurde religieuze locaties zijn nu camera’s te vinden.

Een christelijke uitkeringsgerechtigde werd verteld dat hij, omdat hij in God geloofde, Hem maar om voedsel moest vragen.

Tijdens de pandemie werd er volop onderzoek gedaan naar huiskerken. Lokale functionarissen willen gezondheidsapps koppelen om ‘sociale kredietpunten’ op te nemen. Sociale kredieten zijn op sommige plaatsen al verbonden met religie en de angst bestaat dat dit alleen nog maar meer gaat worden. In tal van provincies in China wordt er gedreigd met het intrekken van sociale uitkeringen zoals pensioenen wanneer christenen weigeren om christelijke afbeeldingen zoals kruisen, te vervangen door foto’s van president Xi Jinping. Open Doors meldt dat een christelijke uitkeringsgerechtigde werd verteld dat hij, omdat hij in God geloofde, Hem maar om voedsel moest vragen in plaats van de hand op te houden bij de Communistische Partij.

Iedereen in China wordt met behulp van moderne technische middelen in de gaten gehouden. Dit leidde er onder meer toe dat een Chinese vrouw in de provincie Shadong een officiële berisping kreeg toen ze haar kind mee naar kerk nam. Sinds 2018 geldt er in het land namelijk een verbod op deelname aan religieuze activiteiten voor jongeren onder de 18 jaar. De regels voor religieuze bijeenkomsten zijn in 2020 nog verder aangescherpt.

Ook is men in China intensief bezig met het herinterpreteren van de Bijbel op basis van socialistische kernwaarden. Dit leidde er onder andere toe dat de geschiedenis van Jezus die voorkwam dat de Schriftgeleerden een vrouw stenigden wegens overspel volledig veranderd is. In het oorspronkelijke verhaal neemt Jezus het voor de vrouw op en nodigt Hij degene zonder zonden uit om de eerste steen te gooien. In een officieel leerboek ethiek van China staat echter dat Jezus de Schriftgeleerden naar huis stuurt en vervolgens Zelf de vrouw stenigt. Daarbij zegt Hij: “Ik ben zelf ook een zondaar. Maar als de wet alleen door mensen zonder smet kon worden uitgevoerd, zou de wet dood zijn.”

India en Turkije
In weer andere delen van de wereld ziet Open Doors nationalisme op grond van religieuze identiteit als groot gevaar voor christenen. In India gebeurt dit veelvuldig. Het geweld tegen christenen blijft volgens de organisatie op een extreem hoog niveau in dit land. Hindoe-extremisten plegen voortdurend gewelddadige aanvallen op christenen en kerken. De overheid doet daar vrij weinig aan en zelden worden de daders van deze aanvallen veroordeeld. De overheid draagt een duidelijke boodschap uit: ‘Om Indiaas te zijn, moet je hindoe zijn’. Ook worden buitenlandse geldstromen naar christelijke ziekenhuizen, scholen en kerkelijke organisaties door de overheid geblokkeerd.

Ook in Turkije komen christenen steeds meer onder druk te staan. Het land steeg van plaats 36 naar plaats 25 op de ranglijst. President Erdogan heeft inmiddels meerdere kerken in moskee veranderd. Begin 2020 werd een Chaldeeuws-christelijk echtpaar in het zuidoosten van het land ontvoerd uit het afgelegen dorp waar ze woonden. De eeuwenlange christelijke geschiedenis van dit dorp was reeds vernietigd door aanvallen van het Turkse leger en Koerdische discriminatie. Tien jaar geleden keerde het echtpaar terug naar hun huis. In de jaren die volgden werden ze voortdurend geïntimideerd door de autoriteiten om te vertrekken. Ze waren de laatst overgebleven christenen, tot ze vorig jaar ontvoerd werden. Het lichaam van de vrouw werd in maart levenloos aangetroffen; de man is nog steeds vermist.

Armeniërs en Chaldeeuwse christenen werden in de turkse hoofdstad Ankara mishandeld. 

Ook buiten de landsgrenzen heeft Turkije veel invloed, met name door de steun aan Azerbeidzjan in het conflict met Armenië over de grotendeels christelijke enclave Nagorno-Karabach. Armeniërs en Chaldeeuwse christenen werden tijdens dit conflict in de Turkse hoofdstad Ankara mishandeld, terwijl anderen in Istanbul werden bedreigd door extreemrechtse bendes. Daaruit blijkt hoe eeuwenlange interreligieuze vijandigheid weer kan oplaaien en aangewakkerd kan worden.

In Noord-Irak blijft Turkije de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aanvallen. Ze beschouwen deze afscheidingsbeweging als een terroristische organisatie. Sinds begin 2020 zijn tenminste 24 christelijke dorpen als gevolg van deze aanvallen verlaten. Veel christenen, die de Vlakte van Ninevé en Mosul waren ontvlucht tijdens het bewind van de Islamitische Staat, trokken naar de regio bij Dohuk en kregen daar te maken met aanvallen van Turkije. Dit maakt hun situatie extra kwetsbaar.

Bovenstaand artikel is samengesteld op basis van informatie van Open Doors.

Foto: Open Doors. Kirti uit India kwam vanuit het Hindoeïsme tot geloof in Christus. Hun lokale gemeenschap keerde zich tegen haar en haar man omdat een “echte Indiër een Hindoe hoort te zijn”. Kirti’s man werd vermoord, omdat hij zich niet langer Hindoe wenste te noemen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#328 Jeffrey & Andries Knevel over pro-Palestijnen, ds. M. Klaassen en de scheppingsorde
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Europees Parlement
Nieuws

Europese verkiezingen: SGP en CU dreigen uit Brussel te verdwijnen

SGP en ChristenUnie betalen de ultieme prijs voor het feit dat de partijen niet meer met een gezamenlijke lijst meedoen aan de Europese verkiezingen. Dat is althans de conclusie die getrokken kan worden op basis van de laatste peilingen. Beide partij

Maurits Amoreus
Video

Maurits Amoreus deelt gebedsoproep voor meer arbeiders: "De velden zijn wit om te oogsten"

"De oogst is groot, maar de arbeiders gering. Jezus zegt daarom: ‘Bid tot de Eigenaar van de oogst om meer arbeiders.’ Dat is de opdracht die Jezus ons geeft", aan het woord is interkerkelijk spreker Maurits Amoreus. In onderstaande video van IZB roe

leiderschap
Verdieping

De Bijbel is het beste managementboek dat ooit is geschreven

Wat is nou echt goed leiderschap? En wat is dat anno 2024? De recente managementliteratuur laat doorschemeren wat hierover mijns inziens duidelijk in de Bijbel staat. In de wetenschappelijke publicaties staat het wat omfloerst, maar in de Bijbel staa

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant legt uit dat bekering niets anders is dan je omkeren

"Bekering betekent heel eenvoudig dat je je omkeert. Zoals die verloren zoon bijvoorbeeld. Eerst liep hij steeds verder bij zijn vader vandaan, maar er kwam een moment dat hij zich omkeerde. Toen ging hij niet langer bij zijn vader vandaan, maar brac

ds. M. (Marijn) Krooneman
Video

Hoe getuig je van Jezus aan mensen die God niet zoeken? Ds. Krooneman antwoordt

Wil je getuigen van Jezus aan mensen die God niet zoeken? Begin met gebed en wees ontspannen, zo spoort ds. M. (Marijn) Krooneman ons aan. Denk aan Paulus in Handelingen 17, hij zocht aanknopingspunten die voor handen waren. Mensen hebben volgens de

feest van de Ongezuurde Broden
Video

Wat zegt de Bijbel over het feest van de Ongezuurde Broden? Christian Stier vertelt

Het feest van de Ongezuurde Broden. Zeven dagen lang at het Joodse volk ongedesemd brood, want er was geen tijd om het te laten rijzen. Ze moesten startklaar zitten om Egypte te verlaten. Wat zegt de Bijbel over dit feest en over het zuurdesem? Waar

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 41

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

ds. C. G. Vreugdenhil
Nieuws

Terugkijken: ds. C. G. Vreugdenhil beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. C. G. Vreugdenhil te gast om te spreken over het thema 'Wie wil, die kome'. De emeritus-predikant uit de Gereformeerde Gemeenten is al

Meerartikelen

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen
Video

SGP-Europarlementariër blijkt verborgen talent te hebben en verzorgt prachtige orgelsolo in Kampen

Wie denkt dat SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen alleen debatten kan voeren en wetsvoorstellen kan indienen, komt bedrogen uit. De politicus blijkt namelijk over een nog een talent te beschikken: orgelspelen. Dat Ruissen over orgeltalent beschik

Maria Korpershoek
Boekfragment

In sommige kerken is menselijke theologie gaan heersen over de Bijbel

Ieder mens heeft zo zijn eigen bril. Deze wordt bepaald door opvoeding, persoonlijkheid en/of kerkelijke cultuur. Ik heb die bril op de Bijbel geplakt, omdat mijn predikant tegen me zei dat ik de juiste bril tot het verstaan van de Schrift miste. ‘Je

Netwerkdiner
Nieuws

Netwerkdiner over intercultureel kerk zijn

Droom je ook van een kerk waarin mensen uit allerlei verschillende culturen zich thuis voelen? Of zet je je nu al in voor een kerk waarin verbinding is tussen mensen met en zonder migratieachtergrond? Dan word je uitgenodigd voor een multicultureel n

THDV
Nieuws

'(Wat) eten we vandaag?': THDV spaart voor maaltijden daklozeninloop

"Wat eten we vandaag?" is voor de meesten van ons een hele normale vraag. Voor veel van onze dakloze medemensen is het echter niet de vraag wát ze gaan eten, maar óf ze vandaag wel iets te eten zullen krijgen. Doe dit voorjaar mee met de spaaractie v

Willem Lingeman
Video

De uitzonderingsregel uit Mattheüs 19 en hertrouwen (I)

'Wie zijn vrouw verstoot anders dan om hoererij en met een ander trouwt, die pleegt overspel, en wie met de verstotene trouwt, pleegt ook overspel.' Dit negende vers uit Mattheüs 19 wordt ook wel de uitzonderingsregel genoemd. In een serie van twee v

Araya
Nieuws

Eritrese predikant sterft in gevangenis na jarenlange celstraf

Dominee Girmay Araya, een van de oprichters van de Volle Evangelie Kerk in Eritrea, is in de gevangenis overleden. Daar werd hij al 2,5 jaar vastgehouden vanwege zijn geloof. Dat meldt Open Doors.  Dominee Girmay Araya, een van de oprichters van de V

Ds. W. A. Zondag
Video

GerGem-predikant merkt op dat de oude mens in ons een kruisdood moet ondergaan

"We moeten de oude mens een kruisdood laten ondergaan. De oude mens moet gekruisigd, gedood en uiteindelijk begraven worden. Ja, dat er niets meer van die oude mens overblijft", aldus ds. W. A. Zondag. De GerGem-predikant uit Dordrecht preekte onlang

Bidden
Nieuws

Amerikaanse stad verbiedt kapelaans om te bidden in Jezus' naam, organisatie stuurt klachtenbrief

Een stad in Californië wordt ervan beschuldigd twee kapelaans onterecht te hebben bevolen te stoppen met bidden in de naam van Jezus Christus. Dat meldt The Christian Post. Volgens een betrokken juridische organisatie, die een brief naar het stadsbes

seksualiteit
Dagelijks leven

Seks voor het huwelijk: Refoweb-vragensteller deelt worsteling

'Ik heb bijna een jaar een relatie met een jongen die de Heere dient. Hij heeft de meeste jaren van zijn leven zonder God geleefd. Hij leefde een zondig bestaan. Voordat we een relatie aan gingen vertelde hij mij dat hij seks heeft gehad met een vori

Pro-Israël demonstranten
Nieuws

Ierse en Noorse christenen wijzen erkenning Palestijnse staat door hun regeringen af

Nadat deze week bekend werd dat de regeringen van Spanje, Ierland en Noorwegen een Palestijnse staat erkenden, hebben christenen in Ierland en Noorwegen kritiek geuit op de beslissingen van hun regeringen. Dat meldt All Israel News. Volgens deze chri

Anja Haga
Nieuws

CU-Europarlementariër verrast door waarschuwingsbrief Turkse president Erdoğan

Op de deurmat van het kantoor in Brussel vond Europarlementariër Anja Haga van de ChristenUnie een donkergele envelop. Afzender Turkije. In de envelop een brief van de Turkse ambassadeur en een brief van president Erdoğan. Of ze het alsjeblieft niet

Piet Vergunst
Verdieping

Rinke Verkerk onderzoekt de rol van omstanders bij seksueel kindermisbruik

Tussen de bessenstruiken in zijn achtertuin zit opa Leen Veenstra aan de twaalfjarige Lenneke: kietelen, zijn hand onder haar shirt, zijn hand over haar borst en later tussen haar benen. ‘Sssst’, zegt opa, en: ‘Je bent mijn liefje.’ Na deze middag zi