Gert-Jan Segers: "We vinden het niet erg genoeg dat mensen totaal kapotgaan"

Interview1 februari 2024 6 minuten IJM Nederland
Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers, adviseur bestrijding mensenhandel bij IJM Nederland, vindt dat de aanpak van mensenhandel in ons land ernstig tekortschiet. “We vinden het gewoon niet erg genoeg dat mensen totaal kapot gaan en ons land weer als gebroken mensen verlaten.” Toch is hij hoopvol.

“Ik zat tegenover een Ghanese vrouw, een slachtoffer van gedwongen prostitutie, die de hele maaltijd geen woord zei. Ze staarde alleen maar wezenloos voor zich uit. Ze was kapot. Helemaal doods eigenlijk, mentaal, geestelijk, fysiek. Dat greep mij ontzettend aan. Het maakte mij ook ontzettend kwaad. Ik moest denken aan al die verhalen over de Wallen, waar vaak een beetje gniffelend over wordt gesproken, over ‘meisjes van plezier’, ‘betaalde liefde’… Maar deze vrouw was totaal gesloopt. Het brak mijn hart.”

Het raakt Gert-Jan Segers nog als hij erover vertelt, deze ontmoeting die hij als Kamerlid had met een Ghanese vrouw die slachtoffer was van mensenhandel. “Ik vind dat je voorzichtig moet zijn om voor zoiets grote woorden te gebruiken, maar ik denk dat ergens in het verdriet dat ik voelde het hart van God resoneerde. Omdat Zijn hart uitgaat naar mensen die vermalen worden door onrecht en geen helper hebben. En als die ene mens de andere mens zo vernedert en kapotmaakt, dan breekt daar ook iets van Gods eigen hart.”

Die ontmoeting was voor Segers het begin van een jarenlange strijd voor betere wetgeving, voor meer hulpverlening en meer geld voor politie en justitie. “Eigenlijk zat in mijn inzet tegen moderne slavernij als Kamerlid ook dat hele spectrum wat IJM beslaat, van hulpverlening tot het vervolgen van daders. Ik vind het heel inspirerend dat IJM zich niet alleen richt op bevrijding en nazorg, maar er ook voor strijdt dat daders vervolgd worden en zo nieuw onrecht wordt voorkomen.”

"Laat het heilige woede zijn, die als een soort brandstof helpt om deze missie ook op de lange duur vol te houden."

“In Nederland zie je dat er een grote nadruk is op hulpverlening, wat heel waardevol is voor die ene persoon die geholpen wordt. Maar het is niet voldoende. Dietrich Bonhoeffer zei eens: ‘We kunnen wel steeds slachtoffers blijven verzorgen en verbinden, maar er komt een moment dat we een stok tussen de spaken van de voortrazende moordmachine moeten steken zodat we die stoppen.’ Er moet dus betere wetshandhaving komen. Er moet uiteindelijk recht plaatsvinden voor die mensen.”

Je bent heel gedreven om mensenhandel aan te pakken, maar veranderingen gaan langzaam bij zo’n diepgeworteld kwaad. Hoe voorkom je dat je moedeloos of cynisch wordt?
“Er zijn eigenlijk twee risico’s als je je zo kwaad maakt over een bepaald onrecht. Je kunt stikken in je woede. Dat is het risico dat je zo kwaad bent dat je niet meer effectief bent. Uiteindelijk moet je die boosheid wel effectief inzetten, je moet het kanaliseren richting betere wetgeving, betere hulpverlening en meer steun aan politie en justitie.

Een ander risico is dat je afvlakt. Daar heb ik God ook wel voor gebeden: ‘Die heilige verontwaardiging, geef mij die weer. Geef mij weer een ontmoeting waarin ik zie wat er aan onrecht gebeurt. Waar we het verschil kunnen maken.’

Het is een wankel evenwicht, ook hier bij het team van IJM. Het moet niet gewoon werk worden, van: ach ja, dit hoort ook nog bij het pakket. Tegelijk moet je niet stikken in je woede. Dus laat het heilige woede zijn, die als een soort brandstof helpt om deze missie ook op de lange duur vol te houden.”

"Gods hart gaat uit naar mensen die vermalen worden door onrecht en geen helper hebben."

Zie je in Nederland genoeg draagvlak om mensenhandel structureel tegen te gaan?
“Het dreigt snel een praatcircuit te worden, waar heel veel mensen goede intenties hebben, maar de urgentie ontbreekt. Bij mensenhandel is het ook zo dat je het pas ziet, als je er goed naar gaat kijken. En als je niet gaat kijken, ja dan heb je er ook minder last van.

Bovendien, als politie haal je je van alles op de hals als je hier een prioriteit van maakt. Dan weet je: er komt werk achter weg en nood die niet zichtbaar is als je er niet naar op zoek gaat. Er zijn heel veel vormen van criminaliteit die wel zichtbaar zijn en waar mensen onmiddellijk last van hebben, zoals drugshandel of inbraken. Voor de politiek en voor het draagvlak van de politie is het natuurlijk aantrekkelijker die criminaliteit aan te pakken.”

Met de bestrijding daarvan kun je meer goede sier maken?
“Klopt. Terwijl mensenhandel veel mensonterender is. Het is zó immoreel, dit raakt echt aan de vraag: Zijn wij een beschaving? De beschaving van een samenleving kun je altijd aflezen aan: Wat doe je voor de meest kwetsbare mensen? Mensenhandel raakt aan een fundamentele, morele vraag: Wil je die beschaving in stand houden? Als je dat wilt, dan moet je daar werk van maken, ook als je weet dat het extra werk oplevert en het niet perse de opsporingscijfers verbetert. Ik hoop dat in de nieuwe kabinetsperiode er heel breed door politici wordt gezegd: dit heeft prioriteit.”

Heeft de aanpak van mensenhandel nu te weinig prioriteit?
“Nu zie je dat we er heel veel over praten, maar gewoon te weinig doen. Als het geen prioriteit bij de politie heeft, als er onvoldoende capaciteit bij het Openbaar Ministerie is, als wetgeving te lang blijft liggen – en het blijft nu al heel lang liggen – ja dan heeft het simpelweg geen prioriteit, dan vinden we het gewoon niet erg genoeg… We vinden het gewoon niet erg genoeg dat mensen totaal kapot gaan en ons land weer als gebroken mensen verlaten.”

"Voordat wij die slachtoffers zien, heeft God ze allang gezien."

Is dat de grootste belemmering, mensen vinden het niet erg genoeg?
“Nee. Dat kan het niet zijn. En ik weet ook dat als mensen het werkelijk zien wat er gebeurt, dan kan het niet anders dan dat ze zeggen: ‘Natuurlijk willen we hier wat aan doen.’ Alleen in de veelheid van dingen is het ook wel eens aantrekkelijk om te zeggen: Weet je wat, ik kijk toch even de andere kant op. Maar dat kan en mag gewoon niet gebeuren bij dit grote kwaad.”

Wat geeft je hoop in de strijd tegen mensenhandel?
“Er zijn veel medestrijders. Dat zie ik in christelijke kring. Er zijn heel veel Freedom Partners van IJM en er zijn heel veel kerken die zeggen: hier willen we langszij komen. Maar ik zie dat ook buiten christelijke kring. Ik denk bijvoorbeeld aan Warner ten Kate van het Openbaar Ministerie die voorop gaat in de strijd. Hij al heel lang hiermee bezig en heeft echt een lange adem. Ik heb net contact gezocht met misdaadjournalist John van de Heuvel, hij kent het werk van IJM op de Filipijnen en is heel gemotiveerd bij te dragen in de strijd tegen mensenhandel. Er zijn genoeg mensen die zeggen: Ik vind dit ook heel erg. Of: Laten we samen oplopen. Dat geeft mij hoop.

Maar wat uiteindelijk mijn hoop is, is dat we meebewegen met wat God al aan het doen is. Voordat wij die slachtoffers zien, heeft God ze allang gezien. Hij laat niet los wat hij één keer begonnen is, met Zijn werk en met wat hij ook voor de meest kwetsbaren wil doen. Dat is mijn ultieme hoop.”

Gert-Jan Segers was van 2012 tot 2023 Kamerlid en sinds 2015 fractieleider van de ChristenUnie. Tussen 2000 en 2007 deed hij zendingswerk in Egypte. Sinds september werkt hij parttime voor IJM als adviseur bestrijding mensenhandel. Onlangs bezocht hij het IJM-kantoor in Roemenië, waar IJM strijdt tegen Europese mensenhandel. Bovenstaand verhaal verscheen op de site van IJM en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#328 Jeffrey & Andries Knevel over pro-Palestijnen, ds. M. Klaassen en de scheppingsorde
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Europees Parlement
Nieuws

Europese verkiezingen: SGP en CU dreigen uit Brussel te verdwijnen

SGP en ChristenUnie betalen de ultieme prijs voor het feit dat de partijen niet meer met een gezamenlijke lijst meedoen aan de Europese verkiezingen. Dat is althans de conclusie die getrokken kan worden op basis van de laatste peilingen. Beide partij

Maurits Amoreus
Video

Maurits Amoreus deelt gebedsoproep voor meer arbeiders: "De velden zijn wit om te oogsten"

"De oogst is groot, maar de arbeiders gering. Jezus zegt daarom: ‘Bid tot de Eigenaar van de oogst om meer arbeiders.’ Dat is de opdracht die Jezus ons geeft", aan het woord is interkerkelijk spreker Maurits Amoreus. In onderstaande video van IZB roe

leiderschap
Verdieping

De Bijbel is het beste managementboek dat ooit is geschreven

Wat is nou echt goed leiderschap? En wat is dat anno 2024? De recente managementliteratuur laat doorschemeren wat hierover mijns inziens duidelijk in de Bijbel staat. In de wetenschappelijke publicaties staat het wat omfloerst, maar in de Bijbel staa

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant legt uit dat bekering niets anders is dan je omkeren

"Bekering betekent heel eenvoudig dat je je omkeert. Zoals die verloren zoon bijvoorbeeld. Eerst liep hij steeds verder bij zijn vader vandaan, maar er kwam een moment dat hij zich omkeerde. Toen ging hij niet langer bij zijn vader vandaan, maar brac

ds. M. (Marijn) Krooneman
Video

Hoe getuig je van Jezus aan mensen die God niet zoeken? Ds. Krooneman antwoordt

Wil je getuigen van Jezus aan mensen die God niet zoeken? Begin met gebed en wees ontspannen, zo spoort ds. M. (Marijn) Krooneman ons aan. Denk aan Paulus in Handelingen 17, hij zocht aanknopingspunten die voor handen waren. Mensen hebben volgens de

feest van de Ongezuurde Broden
Video

Wat zegt de Bijbel over het feest van de Ongezuurde Broden? Christian Stier vertelt

Het feest van de Ongezuurde Broden. Zeven dagen lang at het Joodse volk ongedesemd brood, want er was geen tijd om het te laten rijzen. Ze moesten startklaar zitten om Egypte te verlaten. Wat zegt de Bijbel over dit feest en over het zuurdesem? Waar

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 41

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

ds. C. G. Vreugdenhil
Nieuws

Terugkijken: ds. C. G. Vreugdenhil beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. C. G. Vreugdenhil te gast om te spreken over het thema 'Wie wil, die kome'. De emeritus-predikant uit de Gereformeerde Gemeenten is al

Meerartikelen

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen
Video

SGP-Europarlementariër blijkt verborgen talent te hebben en verzorgt prachtige orgelsolo in Kampen

Wie denkt dat SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen alleen debatten kan voeren en wetsvoorstellen kan indienen, komt bedrogen uit. De politicus blijkt namelijk over een nog een talent te beschikken: orgelspelen. Dat Ruissen over orgeltalent beschik

Maria Korpershoek
Boekfragment

In sommige kerken is menselijke theologie gaan heersen over de Bijbel

Ieder mens heeft zo zijn eigen bril. Deze wordt bepaald door opvoeding, persoonlijkheid en/of kerkelijke cultuur. Ik heb die bril op de Bijbel geplakt, omdat mijn predikant tegen me zei dat ik de juiste bril tot het verstaan van de Schrift miste. ‘Je

Netwerkdiner
Nieuws

Netwerkdiner over intercultureel kerk zijn

Droom je ook van een kerk waarin mensen uit allerlei verschillende culturen zich thuis voelen? Of zet je je nu al in voor een kerk waarin verbinding is tussen mensen met en zonder migratieachtergrond? Dan word je uitgenodigd voor een multicultureel n

THDV
Nieuws

'(Wat) eten we vandaag?': THDV spaart voor maaltijden daklozeninloop

"Wat eten we vandaag?" is voor de meesten van ons een hele normale vraag. Voor veel van onze dakloze medemensen is het echter niet de vraag wát ze gaan eten, maar óf ze vandaag wel iets te eten zullen krijgen. Doe dit voorjaar mee met de spaaractie v

Willem Lingeman
Video

De uitzonderingsregel uit Mattheüs 19 en hertrouwen (I)

'Wie zijn vrouw verstoot anders dan om hoererij en met een ander trouwt, die pleegt overspel, en wie met de verstotene trouwt, pleegt ook overspel.' Dit negende vers uit Mattheüs 19 wordt ook wel de uitzonderingsregel genoemd. In een serie van twee v

Araya
Nieuws

Eritrese predikant sterft in gevangenis na jarenlange celstraf

Dominee Girmay Araya, een van de oprichters van de Volle Evangelie Kerk in Eritrea, is in de gevangenis overleden. Daar werd hij al 2,5 jaar vastgehouden vanwege zijn geloof. Dat meldt Open Doors.  Dominee Girmay Araya, een van de oprichters van de V

Ds. W. A. Zondag
Video

GerGem-predikant merkt op dat de oude mens in ons een kruisdood moet ondergaan

"We moeten de oude mens een kruisdood laten ondergaan. De oude mens moet gekruisigd, gedood en uiteindelijk begraven worden. Ja, dat er niets meer van die oude mens overblijft", aldus ds. W. A. Zondag. De GerGem-predikant uit Dordrecht preekte onlang

Bidden
Nieuws

Amerikaanse stad verbiedt kapelaans om te bidden in Jezus' naam, organisatie stuurt klachtenbrief

Een stad in Californië wordt ervan beschuldigd twee kapelaans onterecht te hebben bevolen te stoppen met bidden in de naam van Jezus Christus. Dat meldt The Christian Post. Volgens een betrokken juridische organisatie, die een brief naar het stadsbes

seksualiteit
Dagelijks leven

Seks voor het huwelijk: Refoweb-vragensteller deelt worsteling

'Ik heb bijna een jaar een relatie met een jongen die de Heere dient. Hij heeft de meeste jaren van zijn leven zonder God geleefd. Hij leefde een zondig bestaan. Voordat we een relatie aan gingen vertelde hij mij dat hij seks heeft gehad met een vori

Pro-Israël demonstranten
Nieuws

Ierse en Noorse christenen wijzen erkenning Palestijnse staat door hun regeringen af

Nadat deze week bekend werd dat de regeringen van Spanje, Ierland en Noorwegen een Palestijnse staat erkenden, hebben christenen in Ierland en Noorwegen kritiek geuit op de beslissingen van hun regeringen. Dat meldt All Israel News. Volgens deze chri

Anja Haga
Nieuws

CU-Europarlementariër verrast door waarschuwingsbrief Turkse president Erdoğan

Op de deurmat van het kantoor in Brussel vond Europarlementariër Anja Haga van de ChristenUnie een donkergele envelop. Afzender Turkije. In de envelop een brief van de Turkse ambassadeur en een brief van president Erdoğan. Of ze het alsjeblieft niet

Piet Vergunst
Verdieping

Rinke Verkerk onderzoekt de rol van omstanders bij seksueel kindermisbruik

Tussen de bessenstruiken in zijn achtertuin zit opa Leen Veenstra aan de twaalfjarige Lenneke: kietelen, zijn hand onder haar shirt, zijn hand over haar borst en later tussen haar benen. ‘Sssst’, zegt opa, en: ‘Je bent mijn liefje.’ Na deze middag zi