Gert-Jan Segers reageert op regeerakkoord: 'Gods liefde en licht laten zien in wat we doen'

Dagelijks leven16 december 2021 ChristenUnie
Gert-Jan Segers

Partijleider Gert-Jan Segers heeft op de website van zijn partij uitgebreid gereageerd op het regeerakkoord dat gisteren is gepresenteerd. Daarbij gaat hij niet in op de medisch-ethische kwesties in het regeerakkoord. Wel stelt Segers onder meer dat de partij Gods liefde en licht wil laten zien in wat ze doen. Lees hieronder zijn volledige reactie. 

'Ik kan me geen jaar herinneren met zoveel onrust. Corona lijkt ons uit elkaar te duwen. De polarisatie verdeelt ons, is naar binnen gekropen op ons werk, in onze families, onze kerken. Onzekerheid over de toekomst, onze vrijheden, onze gezondheid: ze raken onze onderlinge verhoudingen tot aan de keukentafel toe.

De politiek wakkert die onrust ook nog eens flink aan. In Den Haag is dit een jaar van verdeeldheid, bittere debatten, harde woorden, wantrouwen. Het cynisme over politiek is ook fors. En ik snap dat. Door de kinderopvangtoeslag en het falen rond de hersteloperatie in Groningen is de boosheid op alles wat met de overheid te maken misschien wel groter dan ooit. Overheid en politiek waren te vaak bezig met zichzelf, in plaats van met de mensen die ze moeten dienen.

Zelfs als je op die onstuimige zee probeert wat olie op de golven te gooien, ontkom je niet aan het wantrouwen; je bent immers onderdeel van datzelfde soepie. De golven gaan ook bij onze eigen ChristenUnie soms hoog, terwijl de peilingen ons – als enige van de vier coalitiepartijen – tenminste nog het voordeel van de twijfel geven.

Je kunt óók zeggen dat het bijzonder is dat we onszelf als christenen opnieuw terugvinden op een plek van invloed. 

Het zijn niet de omstandigheden waaronder het aantrekkelijk is om een coalitie in te stappen. En je zou kunnen zeggen dat we er maandenlang ook veel aan hebben gedaan om eraan te ontkomen. Maar goed, dat is niet gelukt.

Maar je kunt óók zeggen – en mensen zeggen dat ook tegen mij – dat het tegelijkertijd bijzonder is dat we onszelf als christenen opnieuw terugvinden op een plek van invloed. Op een plek waar we, soms heel groot, soms heel klein, het verschil kunnen maken in het leven van mensen.

Jona
In onze fractie gebruikte ik al eens het beeld van Jona. Hoezeer we ook weg probeerden te komen voor de grote opdracht die ons als onderdeel van coalitie en kabinet nu wacht; hier staan we dan toch. Uitgespuwd op het strand, onderweg naar iets waar we tot voor kort he-le-maal geen zin in hadden, maar wat we wel gaan doen. In de hoop en met de overtuiging dat we daarmee echt iets goeds kunnen betekenen voor het land.

Niet dat dit zoals bij Jona een heilige roeping is, of dat er een goddelijke opdracht voor coalitiedeelname is, dat we dit wel móeten doen. Maar we hebben wel een verantwoordelijkheid om het goede te doen en voelen dat ook zo. We doen het niet voor onszelf. Maar voor de ander. Juist in deze zware tijd willen we dienstbaar zijn aan de mensen die onze inzet nodig hebben, aan een samenleving waarin de kloven alleen maar groter lijken te worden en aan een geschonden schepping.

Ik moest denken aan die machtige woorden van de Prediker dat er voor alles onder de hemel een tijd is. En juist nu in deze pittige periode is het:

Een tijd om te planten, om te helen. Een tijd om op te bouwen, om te zoeken. Een tijd om te herstellen, Om lief te hebben, een tijd voor vrede.

Vooruitkijken naar de toekomst…
En dat is wat we gaan doen. De titel van het coalitieakkoord is ‘omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst’. Het past ook goed bij de missie van de ChristenUnie.

Die toekomst draait voor mij om de volgende generatie. Om een betere omgang met de schepping en het beperken van de gevolgen van klimaatverandering in het belang van onze kinderen. Om het bouwen van voldoende en betaalbare huizen waardoor dwars door alle generaties en sociaaleconomische situatie heen voor iedereen een plek in ons land te vinden is. Om als kind waardig te kunnen opgroeien, zonder dat schulden en armoede je bij voorbaat van je toekomst beroven. Om te kunnen studeren en je talenten in te zetten, zonder dat je bijna tot je pensioen vastzit aan een grote schuld. Om in veiligheid en vrijheid te kunnen leven, zonder dat de drugsmaffia of – verder weg – internationale agressors ongestraft hun gang kunnen gaan. Om herstel van vertrouwen in de overheid en in elkaar, over verschillen heen, omdat alleen zo onze samenleving een samenleving blijft. Om recht doen aan mensen ver weg en dichtbij.

De toekomst draait om herstel van vertrouwen in de overheid en in elkaar. 

Het zijn grote opgaven en deze coalitie heeft grote ambities om aan die toekomst te werken. Het coalitieakkoord laat dat ook zien. We trekken veel geld uit; voor klimaat, voor betaalbaar wonen, voor perspectief voor gezinnen, voor beter onderwijs, voor een toekomst voor de boeren met kringlooplandbouw, voor goede zorg. We zetten een koers uit voor een langere tijd, meerdere kabinetsperiodes, waarin we zelf de eerste betekenisvolle stappen zullen zetten.

…en omzien naar elkaar
Juist in deze pittige tijd is het nu de vraag: hoe houden we de boel bij elkaar? Kunnen we ervoor zorgen dat iedereen meekomt? Kunnen we ook in het dagelijks leven van mensen laten zien dat we het hier niet alleen voor onszelf leven, maar juist ook voor onze naaste. Des te belangrijker is dan dat andere stukje van de titel van het coalitieakkoord. Het ‘omzien naar elkaar’.

Ik denk dan aan mensen die het net wel of net niet redden. Bestaanszekerheid is voor ons een heel belangrijk thema geweest tijdens de onderhandelingen. Betaalbare huizen, een hoger minimumloon, hogere uitkeringen, meer zekerheid rond werk, de kans voor iedereen om te studeren. Dit zijn de zaken die mede bepalen of we in ons land de boel bij elkaar kunnen houden, of dat we compleet uiteenvallen in een zelfredzame, rijke bovenlaag en een aan hun lot overgelaten onderklasse. En voor ons was het cruciaal dat dit coalitieakkoord juist ook goed nieuws zou zijn voor de mensen die het vaak net niet redden. Juist zij hebben recht op meer bestaanszekerheid.

Ik denk ook aan de mensen die al door het ijs zijn gezakt. Die vastzitten in armoede en schulden, die dakloos zijn geworden, gevlucht zijn, worden uitgebuit als arbeidsmigrant of prostituee. Dit coalitieakkoord bevat opnieuw veel extra geld en garandeert extra inzet om het gruwelijke onrecht waar deze mensen onder te lijden hebben, veel sterker wordt aangepakt.

De anonieme overheid die slachtoffers van de toeslagenaffaire tegenover zich vonden, moet weer een mensgerichte overheid worden. 

Ik denk, tot slot, aan heel veel mensen die gewoon hun leven leidden, die weinig van de overheid nodig hadden, tot die overheid zelf hen platwalste. De slachtoffers van de toeslagenaffaire of de aardbevingsschade in Noord-Nederland. De anonieme overheid die zij tegenover zich vonden, moet weer een mensgerichte overheid worden, met wetten die deugen en loketten waarachter mensen zitten die kunnen luisteren en helpe. Dit coalitieakkoord verandert ook in dat opzicht de koers.

Van mooie woorden naar betekenisvolle daden
Omdat vertrouwen te paard gaat en te voet komt, zal het heersende cynisme en de voelbare polarisatie in politiek en samenleving met dit coalitieakkoord echt niet zomaar ineens verdwenen zijn. Dat realiseer ik me heel goed.

Het enige wat we kunnen doen om langzaam uit dat wak van wantrouwen te komen, is onze mooie woorden omzetten in betekenisvolle daden. Is samen recht te doen aan heel reële noden van grote groepen mensen in onze samenleving. Beter zorg dragen voor de schepping. Is impact hebben met onze diepgevoelde idealen.

Niet voor onszelf, maar voor de ander.

Ruim twee maanden nadat we aan deze onderhandelingen begonnen en alweer negen maanden na de verkiezingen, is dat wat we gaan doen.

De Ierse band U2 zingt: There is a dark that we shouldn’t doubt and there is a light don’t let it go out. En zo is het. Als kinderen van het Licht en navolgers van Christus zijn we geroepen om het goede te doen, het zout van de wereld te zijn, iets van Gods liefde en licht te laten zien in wat we doen. Juist ook als het donker is. Dat is wat we willen gaan doen. Met de moed van de hoop. Onder de zegen van onze goede God.'

De rol van de ChristenUnie bij het nieuwe regeerakkoord kwam deze week ter sprake in de CIP Podcast. Beluister het volledige fragment vanaf minuut 10:25

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#328 Jeffrey & Andries Knevel over pro-Palestijnen, ds. M. Klaassen en de scheppingsorde
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jongerenbijbel
Nieuws

Voorproefjes van de nieuwe Jongerenbijbel beschikbaar

"Goed nieuws voor wie uitziet naar de nieuwe Jongerenbijbel: er is een preview verschenen. Ga naar de boekhandel en neem er gratis een mee of bestel online een exemplaar." Dat zegt Anne-Mareike Schol-Wetter van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Anja Haga
Nieuws

Erdoğan waarschuwt CU-Europarlementariër middels brief voor benoemen Armeense genocide

Op de deurmat van het kantoor in Brussel vond Europarlementariër Anja Haga van de ChristenUnie een donkergele envelop. Afzender Turkije. In de envelop een brief van de Turkse ambassadeur en een brief van president Erdoğan. Of ze het alsjeblieft niet

Andries Knevel
Podcast

Andries Knevel ergert zich aan agressieve pro-Palestina demonstranten

‘Bekend beeld. Israël demonstranten vreedzaam. Palestina demonstranten gewelddadig’, zo stelde theoloog en journalist Andries Knevel eerder deze week via het sociale medium X. Deze week is hij te gast in de nieuwspodcast van Cvandaag. Ook de golf aan

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant vraagt aandacht voor andersgeaarden in de kerk

"Er is ook een andere groep ongetrouwden in de kerk: gemeenteleden met een andere geaardheid. Het zijn maar een paar woorden, maar wat een wereld aan pijn, verdriet en worsteling zit daarin opgesloten", aldus ds. D.J. Diepenbroek. De HHK-predikant ri

Ruben Flach
Nieuws

Oplichters gebruiken naam en foto Opwekking-directeur Ruben Flach

Er zijn oplichters actief die uit naam van Ruben Flach geld proberen af te troggelen van mensen. Dat meldt de directeur van Stichting Opwekking zelf via social media. Hij waarschuwt mensen voor de online oplichters en roept op de accounts te rapporte

Westminster Abbey
Nieuws

'Bijna 40 procent van Britse christenen vertelt liever niet over geloof'

Uit een nieuwe enquête blijkt dat bijna 40 procent van de Britse christenen liever niet vertelt over hun geloof. Dat meldt The Christian Post. De bevindingen weerspiegelen een bredere trend van religieuze terughoudendheid in het Verenigd Koninkrijk.

Rafah
Nieuws

Christelijke organisaties roepen op tot boycot van bedrijven die Israël steunen

In navolging van de wereldwijde verontwaardiging die losbrak na de Israëlische aanval op een tentenkamp in Rafah, roepen verschillende christelijke organisaties op tot het boycotten van bedrijven die de Israëlische oorlogsindustrie ondersteunen. Dat

Pakistan
Nieuws

Christelijke schoonmaker in Pakistan gegijzeld en mishandeld door moslims

Opnieuw is er een christelijke schoonmaker in het Pakistaanse Lahore zwaar mishandeld. De man werd zaterdag door boze moslims toegetakeld en vastgeketend waardoor hij urenlang in de verzengende hitte door moest brengen. Dat melden verschillende bronn

Meerartikelen

Psalm 61
Verdieping

Psalm 61: van een asielzoeker in de nacht

Willem Barnards psalmberijmingen noem ik ‘herdichtingen’, want het zíjn al gedichten en Barnard voelt zich verwant met de Bijbeldichters. Dichters onder elkaar hebben maar een half woord nodig. Ze verstaan elkaar doorgaans beter dan theologen. Dat bl

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Prachtig: 1700 mannen zingen 'Ik zal er zijn' in de Nieuwe Kerk van Katwijk

'De toekomst is zeker, ja eindeloos goed. Als ik eens moet sterven, als ik U ontmoet. Dan droogt U mijn tranen. U noemt zelfs mijn naam. U blijft bij mij Jezus laat mij niet gaan', deze woorden komen uit het bekende lied 'Ik zal er zijn' van Sela. He

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt constateert dat 365 miljoen christenen vervolgd worden: "Raakt dit ons nog?"

"Deze week las ik op de website van Open Doors dat wereldwijd 365 miljoen christenen worden vervolgd omdat ze in Jezus geloven. Een duizelingwekkend groot getal. Dat betekent concreet dat één op de zeven christenen vandaag te maken heeft met vervolgi

Esther van Fenema
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met Esther van Fenema

Op 7 januari startte een reeks van 5 bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigde de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand bekende personen uit om in gesprek te gaan over een actueel thema

Evangelische Hogeschool
Nieuws

Evangelische Hogeschool organiseert inspiratiebijeenkomst over 'leiderschap en zingeving'

Wouter Verbruggen, directeur van Verbruggen Paletizing Solutions B.V., deelt op de inspiratiebijeenkomst van de Evangelische Hogeschool (EH) zijn christelijke visie en manier van leidinggeven. Hoe geven zij het geloof vorm binnen het MT en de bedrijf

Arie-Jan Mulder
Column

De avondmaalsbediening komt in de Bijbel niet ter sprake

Al vroeg in zijn bestaan krijgt de jonge kerk met een praktisch probleem te maken: er zijn te weinig helpende handen beschikbaar. In Handelingen 6:1-4 lezen we dat de apostelen in deze eerste periode nog voor alles tegelijk verantwoordelijk zijn. Bes

Dr. Pieter J. Lalleman
Boekfragment

Kunnen we de letterlijke betekenis van veel bijbelverhalen negeren?

Sommige bijbellezers vinden bepaalde verhalen in de Bijbel maar vreemd; ze ‘kunnen er niets mee’. Zij zijn blij dat begaafde schrijvers en predikers vaak wel in staat zijn om uit zulke verhalen diepe, ‘geestelijke’ waarheden naar boven te halen. Beid

curatorium GerGem
Nieuws

Tweede student toegelaten door curatorium GerGem

Op de derde en laatste vergaderdag heeft het curatorium voor de tweede keer deze week een student toegelaten tot de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem), meldt GerGeminfo.nl. Het blijft bij deze twee studenten, want de vergader

Ds. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over Amerikaanse predikant die zijn buurman van het schavot redde

"Dit evangelie is Gods boodschap van goedheid voor ongehoorzame, eigenwijze en onwillige vijandige mensen. Voor mensen die dood verdiend hebben", aldus ds. M. Klaassen. Als voorbeeld van hoe die genade eruitziet, deelde de hersteld hervormde predikan

pakistan
Nieuws

SGP stelt Kamervragen na moslimgeweld in Pakistan waarbij christen ernstig gewond raakte

De SGP heeft Kamervragen gesteld over de situatie van christenen in Pakistan. De directe aanleiding hiervoor is de woedende moslimmenigte die afgelopen weekend een 74-jarige christelijke man ernstig verwondde.  Dat maakt de partij zelf bekend: ‘Samen

Ds. A. Kos
Nieuws

Nieuwe dominee voor hersteld hervormd Lunteren: ds. A. Kos

De hersteld hervormde gemeente in Lunteren (wijk Noord) verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. Kos (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt binnenkort afscheid van Middelharnis-Sommelsdijk. Kos volgt in de Bethelkerk ds. Joh. Post op. Post werd in

paus
Nieuws

Paus biedt excuses aan na uitgelekte denigrerende opmerking over homo's

Paus Franciscus heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor een uitgelekte uitspraak waarin hij zich denigrerend uitliet over homo’s. Tijdens een besloten bijeenkomst met Italiaanse bisschoppen merkte de paus op geen homo’s priester te willen lat