3 leugens die christenen geloven over seks

Dagelijks leven20 september 2016 Leenard Kanselaar
seks vloer

Dit artikel gaat over leugens die christenen geloven over seks. Aanleiding voor deze blog is de eerlijke coming-out van Joshua Harris. Kent u hem nog? Hij schreef het boek ‘Ongekust en toch geen kikker’ waarin hij vertelt dat het beter is om te wachten met alle vormen van seksuele intimiteit voor het huwelijk. Nu komt Joshua Harris terug van deze boodschap. Hij beseft dat zijn boek negatieve impact heeft gehad. Via zijn website kunnen mensen die gekwetst zijn hun verhaal delen en met toestemming publiceert Joshua deze reacties.

Dit boek is eind jaren ’90 het hoogtepunt van de ‘Ware liefde wacht’ beweging, met als boegbeeld Rebecca st. James. De tijd van reinheidsbeloftes die je bevestigde met een ring om je vinger en brieven schrijven aan je toekomstig echtgenoot die je nu nog niet kende. Want, ware liefde wacht, tot je de ware ontmoet.

Deze periode heeft er voor gezorgd dat we binnen christelijk Nederland de volgende leugens zijn gaan geloven over seks.

Leugen 1: Alle vormen van aanraking leiden tot seks
Als zoenen start, stopt praten. Althans, dat denken mensen. Want alle vormen van fysieke aanraking leiden tot seks. Op die snelweg mag je je niet zomaar begeven. Het kan aan mij liggen, maar van handje-handje lopen en een zoen beland je nog niet zomaar in bed.

Voor het huwelijk moet alles onderdrukt worden en na het trouwen mag opeens alles, dat lijkt mij ongezond. Alsof je van het rijden in een woonerf, je opeens op de snelweg mag begeven. Of na het besturen van een snorfiets plotseling in een Ferrari rijdt. Praten in de kerk over seks is alsof we in de showroom staan met een Ferrari inclusief alle opties naast ons, maar dat we aan geen enkel knopje mogen zitten. Want stel je voor dat…

Voor het huwelijk moet alles onderdrukt worden en na het trouwen mag opeens alles, dat lijkt mij ongezond.

Laat het duidelijk zijn, ik geloof in de kracht van wachten met geslachtsgemeenschap binnen het huwelijk. Maar er zit ontzettend veel tussen geslachtsgemeenschap en je eerste zoen wanneer je trouwt. Alles wat hier tussenin zit noemen we seks. Maar wat mag dan wel, wat mag niet? Ik geloof dat dit voor iedereen verschillend is. Dat je daarin je eigen grens mag ontdekken en dat praten met je partner en met God hierover ontzettend belangrijk is.

Wat ik wel geloof is dat binnen een gezonde relatie geest, ziel en lichaam naar elkaar toe groeien. Zoals je na twee weken in een relatie nog niet je diepste geheimen op tafel legt, lig je ook niet na diezelfde periode al met elkaar te vrijen.

Leugen 2: Seks voor het huwelijk is onvergefelijk
Ik kan me de tienerclubavond over seksualiteit nog wel herinneren. De spreker had twee vellen papier aan elkaar gelijmd en iemand anders mocht die los trekken. Zo werkt seks, werd mij verteld. Je plakt het aan elkaar en als je dat weer los probeert te trekken, raak je onherroepelijk gescheurd.

Dit soort voorbeelden worden vaak gebruikt om de schadelijke gevolgen van seks voor het huwelijk te beschrijven. Als je het weggeeft is het onherstelbaar. Kapot. Je bent beschadigd. Een afgelikte postzegel. Niets meer waard. En daarachter schuilt deze leugen: je waarde is gekoppeld aan je seksuele reinheid. Het is de barometer of we geestelijk wel okay zijn of niet. Helaas, dit is niet de boodschap van vergeving, genade, waardigheid en een nieuw begin die we van Jezus horen.

Ik zat onlangs bij een preek waarin gezegd werd dat seks voor het huwelijk hoererij is. Dat wanneer je jezelf weg geeft, je een stuk van je hart verliest wat je nooit meer terug kunt krijgen. Alsof er geen hoop meer voor je is. Je bent onherstelbaar beschadigd. Iets wat je eerst had is opeens…. Foetsie. Weg. In a split second. Maar bepalen je fouten uit het verleden dan blijvend je toekomst?

Ik zat onlangs bij een preek waarin gezegd werd dat seks voor het huwelijk hoererij is. Alsof er geen hoop meer voor je is.

Nee, dat geloof ik niet. Want dit is de waarheid: het maakt niet uit wie je bent of wat je gedaan hebt en hoe donker je seksuele verleden is. Jouw waarde is gekoppeld aan Jezus. Ja, ons verleden zal altijd invloed op ons hebben, maar het hoeft niet onze toekomst te bepalen omdat we een God dienen die gericht is op herstel, verlossing, vergeving, genade en liefde.

Leugen 3: Je moet je hart beschermen
Ja, hier ben ik het mee eens. Maar er is een schaduwzijde. Waar ligt de grens tussen noodzakelijke bescherming en onkwetsbaarheid? Zonder je hart te geven in een relatie dooft deze uit als een nachtkaars. Kwetsbaarheid is de weg naar ons hart zodat we gekend worden. En alleen maar je hart beschermen heeft schadelijke gevolgen. C.S. Lewis zegt hierover:
‘Heb iets lief en je hart zal zeker schade oplopen en mogelijk gebroken worden. Als je er zeker van wilt zijn dat het intact blijft, geef het dan aan niemand. (…) Berg het veilig op in je doodskist of sarcofaag of je egoïsme. Maar in die kast – veilig, donker, bewegingsloos, zonder lucht – zal het veranderen. Het zal niet gebroken worden, het zal onbreekbaar worden, ondoordringbaar en onontbindbaar’.

Niet liefhebben veroorzaakt uiteindelijk méér pijn dan het risico nemen om lief te hebben.Er is geen liefde zonder kwetsbaarheid. En een relatie is een prachtige manier om hierin te oefenen. Natuurlijk heb je daarin de fijngevoeligheid en wijsheid nodig om je hart, jezelf en je emotionele welzijn te beschermen. Want relaties kunnen kapot gaan. Dat doet soms pijn, maar tegen die pijn kunnen we ons hart niet beschermen. Dat is de prijs van een gebroken wereld. Dit citaat van Lewis herinnert mij eraan dat niet liefhebben uiteindelijk méér pijn veroorzaakt, dan het risico nemen om lief te hebben.

Maagdelijkheid
En dan nog even dit… Volgens Tim Keller is een afgod iets wat in wezen goed is, maken tot het ultieme. Het lijkt erop dat dit gebeurt binnen sommige kerken rondom maagdelijkheid. Iets goeds verheffen tot iets heiligs. Dat gebeurt wanneer er een cultuur is ontstaan waarin mensen niet meer eerlijk durven te vertellen dat ze onder de hoge reindheidslat zijn doorgelopen, in plaats van erover heen te hebben gesprongen. Dat gebeurt wanneer we mensen vanaf een podium vertellen dat het verlies van je maagdelijkheid blijvende schade oplevert. Oh ja, ze kunnen wel vergeven worden. Maar… Je weet wel. Je waarde wordt minder. Je blijft een beschadigd persoon.

Zo, de hoge woorden zijn eruit. Dit zijn de 3 leugens die christenen geloven over seks. Ik besef dat een blog schrijven over dit onderwerp binnen de christelijke scene nogal een heet hangijzer is. Dus reageer en deel je mening en ervaringen. Ik ga hier graag het gesprek over aan.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze

The Chosen
Nieuws

The Chosen seizoen 4 te zien in tientallen Nederlandse bioscopen

Wegens succes is de bioscoopactie van The Chosen verlengd. Ook komende week zijn de eerste twee afleveringen van seizoen 4 in meer dan dertig bioscopen door heel Nederland te zien. Meer dan vierduizend tickets zijn reeds verkocht. Deze week is seizoe

Jacco en Nympha
Video

Zamar musiq brengt opnieuw nieuwe single uit: 'Holy'

'Holy' is de nieuwe single van Zamar musiq. Zamar musiq is een christelijke band die bestaat uit Jacco en Nympha Dijs. De twee zijn al jaren actief op het gebied van aanbiddings- en gospelmuziek. 'Holy' kwam afgelopen week uit en is een Nederlandstal

Meerartikelen

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 40

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Martien Timmer
Nieuws

3xM-directeur viert 35-jarig jubileum: "Werkveld is enorm veranderd"

“Er zijn geen moeilijke gebieden in de wereld om het Evangelie te brengen.” Directeur Martien Timmer is ervan overtuigd. “We hebben alleen nog uitgevonden hoe we daar kunnen evangeliseren. Bevlogen directeur Timmer vierde op 1 mei zijn 35-jarig jubil

Willem Lingeman
Column

Kloof tussen protestantisme en katholicisme wordt steeds kleiner

In wat de kerkgeschiedenis genoemd wordt, staat de datum 31 oktober 1517 met hele dikke letters. En terecht! Op die dag spijkerde Maarten Luther de door hem geschreven 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg (Duitsland). Met deze stel

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar denken christenen te klein van Gods vergevende liefde voor zondaren

"In onze tijd maak je het mee als een predikant een scheve schaats rijdt, dat hij nooit meer op de kansel mag komen. Het wordt hem niet meer vergeven of er wordt gezegd dat er te veel smet aan die man kleeft. Maar wat voor smet kleefde er niet aan Pe

Iraanse vlaggen
Positief nieuws

Groep Iraanse moslims bekeert zich op verrassende wijze tot Jezus

Ondanks de vijandige houding van de Iraanse regering tegenover het christendom en het evangelie, is er onder de Iraanse bevolking een sterke honger naar Jezus' boodschap. Het platform Transform Iran deelt via Mission Network News opnieuw een hoopvoll

Benny Hinn
Nieuws

Tv-evangelist Benny Hinn heeft spijt: "Sommige profetieën waren niet nauwkeurig"

De bekende televisiepredikant Benny Hinn heeft in een recent interview spijt betuigd over twee elementen uit zijn jarenlange bediening. De controversiële Canadees betreurt het bevorderen van profetieën die achteraf gezien "niet van de Heer en niet na

inloophuis Bethesda in Werkendam
Nieuws

Christelijk inloophuis geteisterd door antisemitisch vandalisme

Mensen die betrokken zijn bij inloophuis Bethesda in Werkendam zijn in shock na een verontrustend incident. Zondagochtend ontdekte men dat het pand, bekend om zijn steun aan Israëlische ondernemers en culturele verbondenheid, was beklad met antisemit

Pascalle Laban
Column

Hoe vastlopen mij geholpen heeft

We struikelen allemaal wel eens, al wordt het lastig als we vast gaan lopen in ons leven. Toch hoeft dat niet het ergste te zijn. Wanneer we het anders bekijken is vastlopen een signaal dat er iets anders voorrang moet krijgen op dat moment. Struikel

Nigeriaanse vlag en ontvoerd echtpaar
Nieuws

Ontvoerde Nigeriaanse voorganger en zijn vrouw gezien in YouTube-video

Pastor Paul Musa en zijn vrouw werden ruim een jaar geleden ontvoerd in Nigeria. In een recent verschenen video op YouTube was het echtpaar te zien naast de vlag van de islamitische terreurgroep Boko Haram, wat suggereert dat zij vermoedelijk de ontv

Week van het gezin
Nieuws

Het gezin in de kijker tijdens Week van het gezin

We kunnen de rol en het belang van het gezin niet meer negeren. Dat gebeurt al te lang. Daarom vindt van 11 tot en met 17 mei de tweede Week van het gezin plaats. Om er bij stil te staan wat de betekenis van een stabiel gezin is. Voor elk lid binnen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom God ons nooit meer los ziet van Jezus

"Zoals de discipelen Jezus niet los konden zien van de Vader, zo zag de Vader hen vanaf die dag nooit meer los van Jezus. Als je begrijpt wat dit voor jou betekent, dan ben je de rijkste mens ter wereld geworden", stelt Wilkin van de Kamp. De christe

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'
Nieuws

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'

Vorige week vrijdag bracht de Nederlandse muziekband The Bowery een nieuwe single uit: ‘Jack & Marie’. De single hoort bij de EP ‘All You Weary’ die op 7 juni zal verschijnen. Op de EP staan de 6 songs die zanger Rokus Maasland vorig jaar in Nashvill